Navaratri

Vi är nu inne i Navaratri (9 nätter) av firande av Gudinnan, också kallad Shakti och Kundalini. Gudinnan är energi-aspekten av medvetandet. I sin helhet är hon energin bakom allt som finns. Hon kallas då Mahadevi eller Maha Durga. I denna form ses hon också som moder.

Navaratri firas vid fem tillfällen under året, men störst av dessa är den som firas denna tid på året kallad Maha Navaratri (stora Navaratri).

Under denna skördetid firas Gudinnan för sitt överflöd, sin förmåga att bryta ner och skapa nytt liv samt sin förmåga att utveckla oss. Dessa kvaliteter personifieras av gudinnorna Lakshmi, Kali och Saraswati, vilka är aspekter av Mahadevi.

Dessa kvaliteter sägs också finnas i den Shakti (energi) som håller oss vid liv. Denna kraft kallas Kundalini. Det är den livskraft som dras ner i kroppen med första andetaget och sedan med varje inandetag under livet. I Kundalinis transformerande kraft som utandetag beskrivs tre faser av utveckling. En fas av förbrännande av sådant som är i vägen, personifierat av Kali. En fas av balanserande transformation av all energi till en högre sattvisk energi, personifierat av Lakshmi. Och till slut en fas av transformation av medvetandet till en högre nivå, personifierat av Saraswati.

Rekommenderad läsning: Anandashreeastrology

Similar Posts