Vijaja Dashami

På måndag (10/10) är det Durga Puja eller Vijaja Dashami vilket betyder seger den tionde dagen. Det är dagen för Durgas seger över demonen; Mahishasura. Detta slag kan tolkas som ett inre slag mellan lägre impulser och Shaktis transformation av oss.

Detta sker i form av yttre händelser i våra liv som förändrar oss på djupet. Det sker också i form av inre transformation, sådant som varit fördolt kommer upp till ytan och kräver att få bli medvetet och transformerat. Denna aspekt av Shakti kallas ofta Kali. Denna aspekt är den som gör slut på allt som måste få ett slut, som gör plats för det nya. De första 3 nätterna och dagarna (1-3/10) av Navaratri har Kaliaspekten varit starkast.

Det sker också av tillväxt av det som är fruktbart nu när sådant som tagit energi och behövt rensas ut har försvunnit. Denna aspekt av Shaktis arbete på oss personifieras av Lakshmi. De tre följande nätterna och dagarna (4-6/10) har Lakshmiaspekten varit starkast.

De sista tre nätterna och dagarna av Navaratri (7-9/10) har dominerats av Saraswati-aspekten av Shakti. Denna aspekt är förfinandet av medvetandet som blir möjligt då det inre klimatet blivit renare och mer gynnsamt för växt.

Rekommenderad läsning: Hindu Godesses, David Kinsley. Awakening Shakti, Sally Kempton.

Musik: Spellista Vijaja Dashami

Similar Posts