Surya Namaskar i nytt ljus

Ny banbrytande forskning inom Yoga av religionsforskaren och sanskritexperten Christopher Tompkins ger ett helt nytt ljus på Surya Namaskaras (Solhälsningar) plats i den yogiska traditionen.

Vi har vetat att Surya Namaskaras i olika former använts sedan tidig vedisk tid. Surya Namaskaras nämns redan i den tidigaste av vedaskrifterna; Rgveda. Surya Namaskaras har dock inte beskrivits här som den typ av solhälsning med kraftfulla kroppsrörelser som vi kopplar Surya Namaskaras till idag.

Christopher Tompkins har genom sedan tidigare översatta tantriska texter, men också till stor del av honom nyligen översatta tantriska texter, kunnat knyta utvecklingen av Surya Namaskaras till den form vi känner den idag, ända till de pre-tantriska dyrkarna av Shiva; Pushapatis, under 300-talet, och sedan vidare genom den tantriska traditionen i en obruten linje till 1400-talet.

Detta är banbrytande då det hittills varit oklart om Surya Namaskaras är sammankopplade med den yogiska traditionen. Denna forskning visar tydligt att Surya Namaskar utvecklades som en del av en yogisk ritual inom Tantra.

Det har också varit oklart hur mycket av det vi praktiserar idag som Surya Namaskar i olika yogatraditioner som har gamla rötter.

Rekommenderad lyssning: Gratis podcast; Chitheads, Föreläsningsserie med Christopher Tomkins

Similar Posts