Gam

I en berättelse från Shiva Purana berättas att gudinnan Parvati ville ta ett bad medan Shiva hennes man var iväg. 

För att inte bli störd under sitt bad skapade honom en pojke av gurkmeja och hudrester från sin kropp, och blåste liv i honom. 

Hon placerade sedan pojken utanför dörren för att vakta. 

Hon instruerade pojken att inte släppa in någon förrän hon var klar med sitt bad. Under tiden kommer Shiva oannonserat hem. 

När så Shiva kommer för att träffa sin fru blir han inte insläppt. Detta gör Shiva vansinnig och han hugger av pojkens huvud. 

När Parvati upptäcker vad som skett kräver hon av Shiva att han skall återuppväcka pojken till liv och att pojken från dess alltid skall tillbes innan de övriga gudarna. 

Shiva ersätter pojkens huvud med ett elefanthuvud och han blir sedan den gudom som tillbes först innan de övriga gudarna.

Ganesha är en gud som tar bort hinder och skapar ny början. Som man ser i myten så är Ganesha det som hindrar, men också det som upplöser hinder. 

En tantrisk läsning av myten kan förklara den som symbolik för hur Kundalinis arbete sker i oss. 

Ett sätt att förstå symbolismen är att gurkmeja har samma färg som elementet jord i det tantriska systemet.

Ganesha är då symbolen för en förfining av basmedvetandet som endast uppfattar det materiella, till ett medvetande (elefanthuvudet) som kan uppfatta allt subtilare lager av verklighet.

Shiva är det förfinade medvetande som i förening med shakti (energi), här symboliserad som Parvati, bildar Kundalini. Energin utan Shiva stannar i basmedvetandet. 

Gam är bijamantrat för jord inom tantrismen. Det sägs ha kraft att väcka energin vid ryggradens rot och föra kraften uppåt. 

Musik: Shores of Avalon, Tina MaliaSimilar Posts