Att bära sin smärta

Nymånen 23/2 faller i området av himlen kallad Shatabhisha nakshatra. Shatabisha betyder 100 helare. Det är en tid som gynnar helande av sjukdom eller trauma. Mercurius har en stark influens denna tid också, vilket gör gammal smärta benägen att komma upp till ytan. 

De tantrisk övningarna syftade att frigöra energi som var låst i energisystemet i kroppen. Energin beskrevs vara låst i granthis (knutar). Man beskriv det också som att samskaras (tidigare emotionellt laddade intryck) var det som åstadkommit dessa knutar. 

Idéen var att möta dessa samskaras genom övningarna och frigöra den låsta energin. Att möta de fastlåsta emotionerna och låta dem upplösas. 

Den kanske svåraste att möta är det som orsakar psykisk smärta. Ändå måste det mötas, men varför? 

En del av svaret är för att bli hel. Så länge som vi flyr vår smärta, flyr vi en del av oss själva. Den del av oss som upplevde smärtan. 

En annan del av svaret är för att smärtan skall kunna upphöra. Den som inte bär sin egen smärta för över den till andra. För att bli av med smärtan försöker man överföra den till andra. Och så fortsätter smärtan att skada. 

Jag funderar på om Jesus beslut att låta sig korsfästas. “Ta ditt kors och följ mig”, lärde han. Kanske menade han med det; ”gör som jag och möt din smärta”, för om alla gör det upphör smärtan att sprida sig vidare. 

Musik: Healing, Spellista. 

Similar Posts