Prana shakti & Manas shakti

I Yoga anses andningen som huvudsättet för de allra flesta att absorbera prana shakti (livsenergi).

Prana shakti som kanaliseras genom Pingala som styr höger sida av kroppen är den grövre energin som är byggstenar för materian. Manas shakti som kanaliseras genom Ida som styr vänster sida av kroppen är den subtilare formen av energi som är medvetande. Pingala talas ofta om som maskulin och Ida som feminin. Pingala är aktiv och symboliseras ofta av solen. Ida är receptiv och symboliseras ofta av månen. Ardhanarishwara är en fin symbol för förhållandet mellan Ida och Pingala i kroppen.

Ida börjar på vänster sida av Mooladhara chakra (vid perineum) och sägs i en spiralrörelse ta sig upp till vänster sida av Ajna chakra (mellan ögonbrynen, mitt i huvudet), korsandes chackrorna emellan på vägen upp. Pingala gör motsvarande rörelse från höger sida av Mooladhara chakra till Ajna chakra.

Ida och Pingala är motsatta aspekter av Adi Shakti eller Maha Shakti; den ursprungliga energin; i kroppen representerat i Kundalini.

Nadi Shodan är mycket viktig för att harmonisera energiflödet i kroppen genom att rena och balansera Ida och Pingala. Detta skapar hälsa i kroppen, renar och förbereder nätverket av energikanaler (nadis) att hantera den starkare energin; Kundalini. Då Ida och Pingala blivit helt balanserade mot varandra möts de i Ajna chakra. Då “vaknar” Kundalini.

Paradoxen i Yoga är att vi först försöker förena; Ida och Pingala också uttryckt som medvetandet med objektet i Dhyana (meditation). För att sedan kunna särskilja medvetandet från materian.

Särskiljandet av medvetandet från materian är Kundalini.

Rekommenderad läsning: Swara Yoga, Swami Muktibodhananda

Musik: Songs of Kuan Yin, olika artister

Similar Posts