Hanuman

Hanuman  sägs komma från en grupp kallad vanaras, en grupp varelser som lever i skogen och som beskrivs som hälften apor, hälften människor. Hanuman symboliserar bl.a. självkontroll. Man kan förstå Hanuman som en symbol för människans dubbla natur som instinktstyrd och med förmåga att reflektera och välja. 

I myten om kärnandet av urhavet så kan man se samma symbolik i devas (gudar) och asuras (icke-gudar). De sistnämnda kan förstås som vår instinktiva natur. De förstnämnda som vår förmåga att välja. 

I denna myt berättas hur både devas och asuras behövde samarbeta för att kunna kärna urhavet. En symbol för Kundaliniworkshopen arbete i oss. Detta symboliserar att för att Kundalinis arbete skall kunna ske i oss, behöver vi både vår vilja och den kraft som finns tillgänglig i vår instinktiva natur. 

Hanuman använder sina instinktiva krafter istället för att vara offer för dem. Det särskiljer honom från de djuriska demoner som tillfångatagit Sita i Ramayana. 

Sita symboliserar här troligtvis Kundalini då symboliken om mörkret (demonkungen som tillfångatagit Sita) som tillfångatagit ljuset (Sita) finns redan från Rg veda. 

OBS! Fredag 27/9 kl 19.30-20.30 Temaklass. Vi börjar lära oss Hanuman Chalisa. Hanuman Chalisa är ett väldigt viktigt mantra som odlar modet att leva sin egen sanning, och stor glädje. Välkommen! ??

Musik: Nina Rao, Antarayaami

Similar Posts