Shivaratri

Shivaratri infaller i år på fredag 21/2. Detta är en viktig tantrisk högtid. 

Shivaratri betyder Shivas natt. Den infaller då månen endast är synlig som en tunn skära på himlen. Det är den mörkaste av månens 16 faser. 

Månen symboliserar sinnet och sinnet sägs dra sig inåt tillsammans med den avtagande månfasen från fullmåne till nymåne. Det som då blir möjligt att upptäcka är det gudomliga inuti eller bortom form. 

Det finns en berättelse om ursprunget till Maha Shivaratri. Berättelsen är som följer:

Det var en gång för länge sedan en jägare som inte lyckats fälla ett byte på hela dagen. När kvällen kom klättrade han upp i ett träd vid en sjö. Till slut kom en hind för att dricka. Hon bad att han inte skulle döda henne förrän hon överlämnat kiden åt deras far. Jägaren gick till slut med på detta. Medan han väntade kastade han ner löv från trädet. Dessa träffade en Shiva Lingam under trädet. Till slut kom hinden med hela sin familj och hon sa att de bestämt att om han ville döda henne fick han döda allihop. Han kunde då i sitt hjärta inte göra detta. Då uppenbarade sig Shiva och välsignade honom.

Man skall förstå denna berättelse som att Shiva är den aspekt av gudomligheten som handlar om uppgivande. Den del av gudomligheten som handlar om vikten av att kunna avstå.

Bön och Kirtan är två sätt att fira Shivaratri. 

Musik: Shiva Ratri, Spellista.


Similar Posts